Saltar al contenido principal

ETHNOS_APP

Inicio • Búsqueda • Revistas • Lista 0

Gráinne McCabe

Datos Biográficos

ID5584246
NOMBREGráinne McCabe
NOMBRESGráinne
APELLIDOMcCabe
FIRMAMCCABE G
AFILIACIONESBristol Zoological Society
ORCID0000-0002-6235-0212
VERIFICADOSí
TOTAL DE OBRAS12
TOTAL DE CITAS47
OBRAS COMO AUTOR12
OBRAS COMO EDITOR0
PRIMER AÑO DE PUBLICACIÓN2007
AÑO MÁS RECIENTE DE PUBLICACIÓN2026
ÍNDICE H3
  • Evolutionary history of the endangered Sanje mangabey (Cercocebus sanjei) in the Udzungwa Mountains, Tanzania

    Open Access•Christina Lynette Paddock, Maria Janiele Ferreira Da Silva et al.•ARTICLE•Primates•2026

    Understanding whether a species’ distribution results from recent and/or anthropogenic events or ancient vicariant factors is critical for conservation planning. The Endangered Sanje mangabey ( Cercocebus sanjei ), endemic to Tanzania’s Udzungwa Mountains, is currently divided into two populations located approximately 100 km apart. These represent distinct evolutionary lineages that diverged around 0.77 million years ago (MYA). We aimed to inves…

  • On the Phylogenetic History of the Sanje Mangabey (Cercocebus sanjei), Udzungwa Mountains, Tanzania

    Open Access•Christina Lynette Paddock, Maria Janiele Ferreira Da Silva et al.•ARTICLE•International Journal of…•2026

    An accurate understanding of phylogeny, including intraspecific diversity, is key for defining conservation measures. The Sanje mangabey ( Cercocebus sanjei ) is an Endangered primate endemic to the Udzungwa Mountains in Tanzania that inhabits montane forest fragments and occurs in two populations—Mwanihana Forest and Uzungwa Scarp Nature Reserve—located 100 km apart. The phylogenetic position of the Sanje mangabey relative to other Cercocebus sp…

  • Effects of forest fragmentation on the dietary ecology and activity of a nocturnal lemur community in North West Madagascar

    Open Access•Daniel Hending, Heriniaina Randrianarison et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•2024

    Deforestation and habitat fragmentation is the primary threat to primate populations. The primates that live within degraded and anthropogenically disturbed habitats typical of fragmented landscapes have to cope with lower availability of resources in comparison to primates in continuous, undisturbed forests. While some species are sensitive to forest fragmentation, some evidence exists to suggest that primates can alter their behavior and adapt …

  • Conservation Biogeography of the Dwarf Lemurs (Cheirogaleus) of Madagascar, Investigated via Ecological Niche Modelling

    Open Access•Daniel Hending, Gráinne McCabe et al.•ARTICLE•International Journal of…•2023•Referencias: 79

    Ecological niches are the environmental conditions under which an organism can maintain viable populations. A detailed understanding of an organisms’ ecological niche can provide information on its taxonomy and biogeography, and ecological niche modelling allows researchers to investigate how closely-related species are able to coexist. Ecological niche models also enable conservationists to determine species’ habitat requirements, map distributi…

  • Seasonal Differences in the Encounter Rate of the Fat-Tailed Dwarf Lemur (Cheirogaleus medius) in the Transitional Forests of Northwest Madagascar

    Open Access•Daniel Hending, Heriniaina Randrianarison et al.•ARTICLE•International Journal of…•2023•Citada por: 1•Referencias: 67

    Primate encounter rates often vary throughout the year due to seasonal differences in activity, ecology, and behaviour. One notably extreme behaviour is continuous hibernation. Although a rare adaptation in primates, the dwarf lemurs of Madagascar (genus Cheirogaleus ) enter obligate hibernation each year during the dry season, after spending the wet season consuming high-energy foods. Whilst seasonal changes in activity in some Cheirogaleus popu…

  • Failure is the Greatest Teacher

    Open Access•Amanda D Webber, Sam Cotton et al.•ARTICLE•International Journal of…•2022•Citada por: 1•Referencias: 33

    “Failure” is recognised as being vital for success in many fields but is seldom embraced in primate conservation or conservation more generally. In this paper, we use examples from the literature, particularly around reintroduction, to reflect on failure and consider the contribution it can make to primate conservation success. Barriers to acknowledging failure are highlighted and include concerns regarding reputational damage that impact on comm…

  • The Current Status of the World’s Primates

    Open Access•David Fernández, Daphne Kerhoas et al.•ARTICLE•International Journal of…•2022•Citada por: 15•Referencias: 41

    Over the past decades, primate populations have been declining. Four years ago, >60% of species were listed as threatened. As the rate of loss accelerates and new IUCN assessments are being published, we used IUCN Red List assessments and peer-reviewed literature published within the last 5 yr to evaluate the status of primates globally, by region and by taxonomic group. We also examined the main factors affecting a species’ conservation status t…

  • Estimating the population size of the Sanje mangabey ( Cercocebus sanjei ) using acoustic distance sampling

    Open Access•Christina Lynette Paddock, Michael W Bruford et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•2020

    The Sanje mangabey ( Cercocebus sanjei ) is endemic to the Udzungwa Mountains, Tanzania, and is classified as Endangered due to its putatively declining population size, habitat degradation and fragmentation. Previous population size estimates have ranged from 1,350 to 3,500 individuals, with the last direct survey being conducted 15 years before the present study. Previous estimates are now thought to have underestimated the population due to a …

  • Sleeping and Ranging Behavior of the Sambirano Mouse Lemur, Microcebus sambiranensis

    Open Access•Dan Hending, Gráinne McCabe et al.•ARTICLE•International Journal of…•2017•Citada por: 3•Referencias: 48

    Primates require secure sleeping sites for periods of rest, but despite their importance, the characteristics of desired sleeping sites are poorly known. Here we investigated the sleeping ecology of a radio-collared population of the Sambirano mouse lemur, Microcebus sambiranensis , during the nonreproductive season in the Anabohazo forest, northwestern Madagascar. We also investigated their ranging behavior and examined the spatial distribution …

  • The use of Vocalizations of the Sambirano Mouse Lemur (Microcebus sambiranensis) in an Acoustic Survey of Habitat Preference

    Open Access•Dan Hending, Marc Holderied et al.•ARTICLE•International Journal of…•2017•Citada por: 3•Referencias: 38

    Primate vocalizations convey a variety of information to conspecifics. The acoustic traits of these vocalizations are an effective vocal fingerprint to discriminate between sibling species for taxonomic diagnosis. However, the vocal behavior of nocturnal primates has been poorly studied and there are few studies of their vocal repertoires. We compiled a vocal repertoire for the Endangered Sambirano mouse lemur, Microcebus sambiranensis , an unstu…

  • Ecology of reproduction in Sanje mangabeys ( Cercocebus sanjei )

    Open Access•Gráinne McCabe, Gráinne Michelle McCabe et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•2013

    The ability to increase energy storage when food is abundant for later use during late gestation and early lactation is often considered the primary benefit of the capital breeding strategy (clustering conceptions during high food periods, HFP) that promotes reproductive success among females living in unpredictable environments. Capital breeding, however, may also enable preconceptive females to increase hormone production for ovulation, which h…

  • Effects of Reproductive Status on Energy Intake, Ingestion Rates, and Dietary Composition of Female Cebus capucinus at Santa Rosa, Costa Rica

    Open Access•Gráinne McCabe, Gráinne Michelle McCabe et al.•ARTICLE•International Journal of…•2007•Citada por: 24•Referencias: 21

  • Effects of Reproductive Status on Energy Intake, Ingestion Rates, and Dietary Composition of Female Cebus capucinus at Santa Rosa, Costa Rica

    Open Access•Gráinne McCabe, Gráinne Michelle McCabe et al.•ARTICLE•International Journal of…•2007•Citada por: 24•Referencias: 21

  • The Current Status of the World’s Primates

    Open Access•David Fernández, Daphne Kerhoas et al.•ARTICLE•International Journal of…•2022•Citada por: 15•Referencias: 41

    Over the past decades, primate populations have been declining. Four years ago, >60% of species were listed as threatened. As the rate of loss accelerates and new IUCN assessments are being published, we used IUCN Red List assessments and peer-reviewed literature published within the last 5 yr to evaluate the status of primates globally, by region and by taxonomic group. We also examined the main factors affecting a species’ conservation status t…

  • Sleeping and Ranging Behavior of the Sambirano Mouse Lemur, Microcebus sambiranensis

    Open Access•Dan Hending, Gráinne McCabe et al.•ARTICLE•International Journal of…•2017•Citada por: 3•Referencias: 48

    Primates require secure sleeping sites for periods of rest, but despite their importance, the characteristics of desired sleeping sites are poorly known. Here we investigated the sleeping ecology of a radio-collared population of the Sambirano mouse lemur, Microcebus sambiranensis , during the nonreproductive season in the Anabohazo forest, northwestern Madagascar. We also investigated their ranging behavior and examined the spatial distribution …

  • The use of Vocalizations of the Sambirano Mouse Lemur (Microcebus sambiranensis) in an Acoustic Survey of Habitat Preference

    Open Access•Dan Hending, Marc Holderied et al.•ARTICLE•International Journal of…•2017•Citada por: 3•Referencias: 38

    Primate vocalizations convey a variety of information to conspecifics. The acoustic traits of these vocalizations are an effective vocal fingerprint to discriminate between sibling species for taxonomic diagnosis. However, the vocal behavior of nocturnal primates has been poorly studied and there are few studies of their vocal repertoires. We compiled a vocal repertoire for the Endangered Sambirano mouse lemur, Microcebus sambiranensis , an unstu…

  • Seasonal Differences in the Encounter Rate of the Fat-Tailed Dwarf Lemur (Cheirogaleus medius) in the Transitional Forests of Northwest Madagascar

    Open Access•Daniel Hending, Heriniaina Randrianarison et al.•ARTICLE•International Journal of…•2023•Citada por: 1•Referencias: 67

    Primate encounter rates often vary throughout the year due to seasonal differences in activity, ecology, and behaviour. One notably extreme behaviour is continuous hibernation. Although a rare adaptation in primates, the dwarf lemurs of Madagascar (genus Cheirogaleus ) enter obligate hibernation each year during the dry season, after spending the wet season consuming high-energy foods. Whilst seasonal changes in activity in some Cheirogaleus popu…

  • Failure is the Greatest Teacher

    Open Access•Amanda D Webber, Sam Cotton et al.•ARTICLE•International Journal of…•2022•Citada por: 1•Referencias: 33

    “Failure” is recognised as being vital for success in many fields but is seldom embraced in primate conservation or conservation more generally. In this paper, we use examples from the literature, particularly around reintroduction, to reflect on failure and consider the contribution it can make to primate conservation success. Barriers to acknowledging failure are highlighted and include concerns regarding reputational damage that impact on comm…

  • Effects of Reproductive Status on Energy Intake, Ingestion Rates, and Dietary Composition of Female Cebus capucinus at Santa Rosa, Costa Rica

    Open Access•Gráinne McCabe, Gráinne Michelle McCabe et al.•ARTICLE•International Journal of…•2007•Citada por: 24•Referencias: 21

  • Ecology of reproduction in Sanje mangabeys ( Cercocebus sanjei )

    Open Access•Gráinne McCabe, Gráinne Michelle McCabe et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•2013

    The ability to increase energy storage when food is abundant for later use during late gestation and early lactation is often considered the primary benefit of the capital breeding strategy (clustering conceptions during high food periods, HFP) that promotes reproductive success among females living in unpredictable environments. Capital breeding, however, may also enable preconceptive females to increase hormone production for ovulation, which h…

  • Sleeping and Ranging Behavior of the Sambirano Mouse Lemur, Microcebus sambiranensis

    Open Access•Dan Hending, Gráinne McCabe et al.•ARTICLE•International Journal of…•2017•Citada por: 3•Referencias: 48

    Primates require secure sleeping sites for periods of rest, but despite their importance, the characteristics of desired sleeping sites are poorly known. Here we investigated the sleeping ecology of a radio-collared population of the Sambirano mouse lemur, Microcebus sambiranensis , during the nonreproductive season in the Anabohazo forest, northwestern Madagascar. We also investigated their ranging behavior and examined the spatial distribution …

  • The use of Vocalizations of the Sambirano Mouse Lemur (Microcebus sambiranensis) in an Acoustic Survey of Habitat Preference

    Open Access•Dan Hending, Marc Holderied et al.•ARTICLE•International Journal of…•2017•Citada por: 3•Referencias: 38

    Primate vocalizations convey a variety of information to conspecifics. The acoustic traits of these vocalizations are an effective vocal fingerprint to discriminate between sibling species for taxonomic diagnosis. However, the vocal behavior of nocturnal primates has been poorly studied and there are few studies of their vocal repertoires. We compiled a vocal repertoire for the Endangered Sambirano mouse lemur, Microcebus sambiranensis , an unstu…

  • Estimating the population size of the Sanje mangabey ( Cercocebus sanjei ) using acoustic distance sampling

    Open Access•Christina Lynette Paddock, Michael W Bruford et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•2020

    The Sanje mangabey ( Cercocebus sanjei ) is endemic to the Udzungwa Mountains, Tanzania, and is classified as Endangered due to its putatively declining population size, habitat degradation and fragmentation. Previous population size estimates have ranged from 1,350 to 3,500 individuals, with the last direct survey being conducted 15 years before the present study. Previous estimates are now thought to have underestimated the population due to a …

  • Failure is the Greatest Teacher

    Open Access•Amanda D Webber, Sam Cotton et al.•ARTICLE•International Journal of…•2022•Citada por: 1•Referencias: 33

    “Failure” is recognised as being vital for success in many fields but is seldom embraced in primate conservation or conservation more generally. In this paper, we use examples from the literature, particularly around reintroduction, to reflect on failure and consider the contribution it can make to primate conservation success. Barriers to acknowledging failure are highlighted and include concerns regarding reputational damage that impact on comm…

  • The Current Status of the World’s Primates

    Open Access•David Fernández, Daphne Kerhoas et al.•ARTICLE•International Journal of…•2022•Citada por: 15•Referencias: 41

    Over the past decades, primate populations have been declining. Four years ago, >60% of species were listed as threatened. As the rate of loss accelerates and new IUCN assessments are being published, we used IUCN Red List assessments and peer-reviewed literature published within the last 5 yr to evaluate the status of primates globally, by region and by taxonomic group. We also examined the main factors affecting a species’ conservation status t…

  • Conservation Biogeography of the Dwarf Lemurs (Cheirogaleus) of Madagascar, Investigated via Ecological Niche Modelling

    Open Access•Daniel Hending, Gráinne McCabe et al.•ARTICLE•International Journal of…•2023•Referencias: 79

    Ecological niches are the environmental conditions under which an organism can maintain viable populations. A detailed understanding of an organisms’ ecological niche can provide information on its taxonomy and biogeography, and ecological niche modelling allows researchers to investigate how closely-related species are able to coexist. Ecological niche models also enable conservationists to determine species’ habitat requirements, map distributi…

  • Seasonal Differences in the Encounter Rate of the Fat-Tailed Dwarf Lemur (Cheirogaleus medius) in the Transitional Forests of Northwest Madagascar

    Open Access•Daniel Hending, Heriniaina Randrianarison et al.•ARTICLE•International Journal of…•2023•Citada por: 1•Referencias: 67

    Primate encounter rates often vary throughout the year due to seasonal differences in activity, ecology, and behaviour. One notably extreme behaviour is continuous hibernation. Although a rare adaptation in primates, the dwarf lemurs of Madagascar (genus Cheirogaleus ) enter obligate hibernation each year during the dry season, after spending the wet season consuming high-energy foods. Whilst seasonal changes in activity in some Cheirogaleus popu…

  • Effects of forest fragmentation on the dietary ecology and activity of a nocturnal lemur community in North West Madagascar

    Open Access•Daniel Hending, Heriniaina Randrianarison et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•2024

    Deforestation and habitat fragmentation is the primary threat to primate populations. The primates that live within degraded and anthropogenically disturbed habitats typical of fragmented landscapes have to cope with lower availability of resources in comparison to primates in continuous, undisturbed forests. While some species are sensitive to forest fragmentation, some evidence exists to suggest that primates can alter their behavior and adapt …

  • Evolutionary history of the endangered Sanje mangabey (Cercocebus sanjei) in the Udzungwa Mountains, Tanzania

    Open Access•Christina Lynette Paddock, Maria Janiele Ferreira Da Silva et al.•ARTICLE•Primates•2026

    Understanding whether a species’ distribution results from recent and/or anthropogenic events or ancient vicariant factors is critical for conservation planning. The Endangered Sanje mangabey ( Cercocebus sanjei ), endemic to Tanzania’s Udzungwa Mountains, is currently divided into two populations located approximately 100 km apart. These represent distinct evolutionary lineages that diverged around 0.77 million years ago (MYA). We aimed to inves…

  • On the Phylogenetic History of the Sanje Mangabey (Cercocebus sanjei), Udzungwa Mountains, Tanzania

    Open Access•Christina Lynette Paddock, Maria Janiele Ferreira Da Silva et al.•ARTICLE•International Journal of…•2026

    An accurate understanding of phylogeny, including intraspecific diversity, is key for defining conservation measures. The Sanje mangabey ( Cercocebus sanjei ) is an Endangered primate endemic to the Udzungwa Mountains in Tanzania that inhabits montane forest fragments and occurs in two populations—Mwanihana Forest and Uzungwa Scarp Nature Reserve—located 100 km apart. The phylogenetic position of the Sanje mangabey relative to other Cercocebus sp…

Biology (10 obras) · Ecology (10 obras) · Primate Behavior and Ecology (10 obras) · Animal ecology (8 obras) · Habitat (8 obras) · Animal Behavior and Reproduction (5 obras) · Animal Vocal Communication and Behavior (5 obras) · Lemur (5 obras) · Population (5 obras) · Geography (4 obras)

Ethnos_APP • Proyecto Open Source • Licencia MIT • Frontend v2.0.0 • Privacidad y Cookies • Documentación de la API: api.ethnos.app/docs • Código de la API: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17049435 • Código del Frontend: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17050053 • cruz.rio.br • Expectantes Misericordiae