Skip to main content

ETHNOS_APP

Home • Search • Journals • List 0

Charles H Southwick

Biographic Data

ID5431839
NAMECharles H Southwick
GIVEN NAMESCharles H
FAMILY NAMESouthwick
SIGNATURESOUTHWICK C H
AFFILIATIONSUniversity of Colorado Boulder
VERIFIEDNo
TOTAL WORKS24
TOTAL CITATIONS14
WORKS AS AUTHOR24
WORKS AS EDITOR0
FIRST PUBLICATION YEAR1966
LATEST PUBLICATION YEAR2016
H-INDEX3
  • Cayo Santiago—A scientific treasure

    Open Access•Charles H Southwick•ARTICLE•American Journal of Primatology•2016

    This article briefly reviews the contributions of Clarence R. Carpenter in establishing the free‐ranging colony of rhesus monkeys on Cayo Santiago, the Caribbean Primate Research Center and his legacy in primatology. Am. J. Primatol. 78:4–5, 2016. © 2016 Wiley Periodicals, Inc

  • Islet cell antibodies in Sulawesi macaques

    Open Access•Charles F Howard, Ta-Yun Fang et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1999

    Older monkeys of the Sulawesian species Macaca nigra spontaneously develop a lesion in the pancreatic islets of Langerhans in which there is deposition of amyloid and gradual degeneration of all cells, which can lead eventually to development of diabetes mellitus. Islet cell antibodies (ICA), formed in response to the release of cellular antigens, can be used to detect the islet lesion and to monitor the progression of each monkey toward diabetes…

  • Population status of nonhuman primates in Asia, with emphasis on rhesus macaques in India

    Open Access•Charles H Southwick, Manahil Siddiqi et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1994

    Over 50 species of nonhuman primates live in 20 nations in Asia, interacting ecologically with over 3 billion people. The population status of different species of primates ranges from rare and endangered to abundant and relatively secure. The distribution, numbers, and trends of most species are not known, even for those such as Macaca fascicularis which are extensively used in biomedical research. Field surveys of rhesus populations since 1959 …

  • Rhesus monkeys (Macaca mulatta) in the Taihang mountains, Jiyuan county, Henan, China

    Open Access•Qu Wenyuan, Wen-Yuan Qu et al.•ARTICLE•International Journal of…•1993•Cited by: 5•References: 5

  • Population ecology of rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) at Nanwan Nature Reserve, Hainan, China

    Open Access•Haisheng Jiang, Zhenhe Liu et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1991

    Rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) at the Nanwan peninsula of Hainan Island, China, have been observed in the field for 25 years, and have been studied intensively for eight years, beginning in 1981. There were about 115 monkeys in 5 natural groups when the Nanwan Reserve was founded in 1965. From 1965 to 1984, the number of groups increased from 5 to 19, and the total population increased from 115 to 930 individuals, an annual population increase…

  • Population structure of Hylobates concolor in Bawanglin Nature Reserve, Hainan, China

    Open Access•Zhenhe Liu, Liu Zhenhe et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1989

    The Hainan gibbon continues to survive in Bawanglin Nature Reserve in four social groups totalling 21 individuals. Twelve births have occurred since 1982, and 11 of these individuals survive in 1989. Only three of these 12 births have been females, however. The total female population consists of 6 adult females, two of which are at least 19 years old, and three juvenile females born since 1985. Two of the four social groups have only one adult f…

  • Population survey of macaques in northern Sulawesi

    Open Access•Jito Sugardjito, Charles H Southwick et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1989

    A field survey of 25 sites in Sulawesi Utara (north Sulawesi) in 1987 and 1988 found macaques in 16 of these sites. The most viable population of Macaca nigra was found in the Tangkoko reserve at an estimated density of 76.2 monkeys/km 2 , which is less than one‐third the abundance reported in the late 1970s by the MacKinnons. The adjacent reserves of Batuangus and Duasudara had only 22 monkeys/km 2 , yielding a population estimate for these thre…

  • Extinction of rhesus monkeys (Macaca mulatto) in Xinglung, North China

    Open Access•Zhang Yongzu, Quan Guogiang et al.•ARTICLE•International Journal of…•1989•Cited by: 5•References: 2

  • Forthcoming in American Journal of Primatology

    Open Access•Charles H Southwick, Manahil Siddiqi et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1988

  • Partial recovery and a new population estimate of rhesus monkey populations in India

    Open Access•Charles H Southwick, Manahil Siddiqi et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1988

    The purpose of this field study has been to assess major changes in rhesus monkey populations of north central India over a period of 28 yrs from 1959 to 1986. Population censuses have been done in Aligarh District three times per year, and extensive regional surveys were done in 1959–1960, 1964–1965, 1977–1978, and 1985–1986. Throughout the 1960s and 1970s, rhesus populations in India declined more than 90%, from an estimated 2 million animals i…

  • Ecological constraints on the development of infant independence in rhesus

    Open Access•Rodney L Johnson, Charles H Southwick•ARTICLE•American Journal of Primatology•1987

    Mother‐infant dyads were observed among three populations of rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) in India and Nepal. This research had three purposes: 1) to examine the influences of maternal activities (ie, feeding, locomotion, and rest) and arboreality on the early development of infant independence; 2) to determine whether interpopulation differences in the development of infant independence can be accounted for by correlated differences in mate…

  • Report of the American Society of Primatologists subcommittee on the status of primates in the wild

    Open Access•Charles H Southwick, Russell A Mittermeier et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1986

  • News & notes

    Open Access•Charles H Southwick•ARTICLE•American Journal of Primatology•1985

  • Group fission in free-ranging rhesus monkeys of Tughlaqabad, Northern India

    Open Access•Iqbal Malik, P K Seth et al.•ARTICLE•International Journal of…•1985•Cited by: 4•References: 7

  • Population growth of free‐ranging rhesus monkeys at Tughlaqabad

    Open Access•Iqbal Malik, P K Seth et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1984

    A population of rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) at the ancient site of Tughlaqabad on the southern outskirts of New Delhi, India, showed moderate growth throughout the 1960s and 1970s and very rapid growth in the last 4 years. Between July 1980 and July 1983, the population increased 79%, from two groups of 160 monkeys to five groups of 286 monkeys, an average annual increase of 21.4%. The natality of the population has been high, averaging 82.…

  • Polyspecific groups of macaques on the kowloon peninsula, new territories, Hong Kong

    Open Access•Charles H Southwick, K Southwick et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1983

    Three polyspecific groups of free‐ranging macaques were observed in July and August of 1980 and 1981 in the forests of the New Territories of mainland Hong Kong. Two groups were composed of rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) and long‐tailed or crab‐eating monkeys ( M. fascicularis ), and one group was composed of both the former plus Japanese macaques ( M. fuscata ). All three groups contained hybrids between M. mulatta and M. fascicularis . This …

  • Wildlife of the Western Mountains

    Open Access•Charles H Southwick, Jim Cornett•ARTICLE•Mountain Research and Development•1983

  • Aggressive behavior in the free-ranging rhesus monkeys of kathmandu, nepal

    Open Access•Jane Teas, Henry A Feldman et al.•ARTICLE•Aggressive Behavior•1982•References: 11

    We present a composite sample of the aggressive behavior of free-ranging rhesus monkeys (Macaca mulatta), recorded at two temples in Kathmandu, Nepal. We analyze the total number and the rate per monkey of threats, chases, attacks, fights, and aggressive acts directed at other species (principally humans), in order to elucidate social dynamics of the troop as a whole. Our 1,506 hours of observation were divided among the four seasons; between a.m…

  • Parturition in rhesus monkeys (Macaca mulatta)

    Open Access•Jane Teas, Henry G Taylor et al.•ARTICLE•Primates•1981

  • Food deprivation

    Open Access•Ryan Mccarty, Richard Mccarty et al.•ARTICLE•Aggressive Behavior•1981•References: 22

    The southern grasshopper mouse (Onychomys torridus) is a predatory and aggressive rodent native to the semi-arid scrub deserts of the southwestern United States and northern Mexico. Its natural diet consists primarily of arthropods and small vertebrates. In this study, we have evaluated the effects of food deprivation on the predatory behavior of adult male and female grasshopper mice to crickets (Acheta domesticus) and laboratory mice (Mus muscu…

  • Social interactions between adult male and infant rhesus monkeys in Nepal

    Open Access•H Taylor, Jane Teas et al.•ARTICLE•Primates•1978

  • Population studies of Malaysian primates

    Open Access•Charles H Southwick, Francis C Cadigan•ARTICLE•Primates•1972

  • The role of social tradition in the maintenance of dominance in a wild rhesus group

    Open Access•Charles H Southwick, M Rafiq Siddiqi•ARTICLE•Primates•1967

  • Population changes of rhesus monkeys (Macaca mulatta) in India, 1959 to 1965

    Open Access•Charles H Southwick, M Rafiq Siddiqi•ARTICLE•Primates•1966

  • Rhesus monkeys (Macaca mulatta) in the Taihang mountains, Jiyuan county, Henan, China

    Open Access•Qu Wenyuan, Wen-Yuan Qu et al.•ARTICLE•International Journal of…•1993•Cited by: 5•References: 5

  • Extinction of rhesus monkeys (Macaca mulatto) in Xinglung, North China

    Open Access•Zhang Yongzu, Quan Guogiang et al.•ARTICLE•International Journal of…•1989•Cited by: 5•References: 2

  • Group fission in free-ranging rhesus monkeys of Tughlaqabad, Northern India

    Open Access•Iqbal Malik, P K Seth et al.•ARTICLE•International Journal of…•1985•Cited by: 4•References: 7

  • Population changes of rhesus monkeys (Macaca mulatta) in India, 1959 to 1965

    Open Access•Charles H Southwick, M Rafiq Siddiqi•ARTICLE•Primates•1966

  • The role of social tradition in the maintenance of dominance in a wild rhesus group

    Open Access•Charles H Southwick, M Rafiq Siddiqi•ARTICLE•Primates•1967

  • Population studies of Malaysian primates

    Open Access•Charles H Southwick, Francis C Cadigan•ARTICLE•Primates•1972

  • Social interactions between adult male and infant rhesus monkeys in Nepal

    Open Access•H Taylor, Jane Teas et al.•ARTICLE•Primates•1978

  • Parturition in rhesus monkeys (Macaca mulatta)

    Open Access•Jane Teas, Henry G Taylor et al.•ARTICLE•Primates•1981

  • Food deprivation

    Open Access•Ryan Mccarty, Richard Mccarty et al.•ARTICLE•Aggressive Behavior•1981•References: 22

    The southern grasshopper mouse (Onychomys torridus) is a predatory and aggressive rodent native to the semi-arid scrub deserts of the southwestern United States and northern Mexico. Its natural diet consists primarily of arthropods and small vertebrates. In this study, we have evaluated the effects of food deprivation on the predatory behavior of adult male and female grasshopper mice to crickets (Acheta domesticus) and laboratory mice (Mus muscu…

  • Aggressive behavior in the free-ranging rhesus monkeys of kathmandu, nepal

    Open Access•Jane Teas, Henry A Feldman et al.•ARTICLE•Aggressive Behavior•1982•References: 11

    We present a composite sample of the aggressive behavior of free-ranging rhesus monkeys (Macaca mulatta), recorded at two temples in Kathmandu, Nepal. We analyze the total number and the rate per monkey of threats, chases, attacks, fights, and aggressive acts directed at other species (principally humans), in order to elucidate social dynamics of the troop as a whole. Our 1,506 hours of observation were divided among the four seasons; between a.m…

  • Polyspecific groups of macaques on the kowloon peninsula, new territories, Hong Kong

    Open Access•Charles H Southwick, K Southwick et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1983

    Three polyspecific groups of free‐ranging macaques were observed in July and August of 1980 and 1981 in the forests of the New Territories of mainland Hong Kong. Two groups were composed of rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) and long‐tailed or crab‐eating monkeys ( M. fascicularis ), and one group was composed of both the former plus Japanese macaques ( M. fuscata ). All three groups contained hybrids between M. mulatta and M. fascicularis . This …

  • Wildlife of the Western Mountains

    Open Access•Charles H Southwick, Jim Cornett•ARTICLE•Mountain Research and Development•1983

  • Population growth of free‐ranging rhesus monkeys at Tughlaqabad

    Open Access•Iqbal Malik, P K Seth et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1984

    A population of rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) at the ancient site of Tughlaqabad on the southern outskirts of New Delhi, India, showed moderate growth throughout the 1960s and 1970s and very rapid growth in the last 4 years. Between July 1980 and July 1983, the population increased 79%, from two groups of 160 monkeys to five groups of 286 monkeys, an average annual increase of 21.4%. The natality of the population has been high, averaging 82.…

  • News & notes

    Open Access•Charles H Southwick•ARTICLE•American Journal of Primatology•1985

  • Group fission in free-ranging rhesus monkeys of Tughlaqabad, Northern India

    Open Access•Iqbal Malik, P K Seth et al.•ARTICLE•International Journal of…•1985•Cited by: 4•References: 7

  • Report of the American Society of Primatologists subcommittee on the status of primates in the wild

    Open Access•Charles H Southwick, Russell A Mittermeier et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1986

  • Ecological constraints on the development of infant independence in rhesus

    Open Access•Rodney L Johnson, Charles H Southwick•ARTICLE•American Journal of Primatology•1987

    Mother‐infant dyads were observed among three populations of rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) in India and Nepal. This research had three purposes: 1) to examine the influences of maternal activities (ie, feeding, locomotion, and rest) and arboreality on the early development of infant independence; 2) to determine whether interpopulation differences in the development of infant independence can be accounted for by correlated differences in mate…

  • Forthcoming in American Journal of Primatology

    Open Access•Charles H Southwick, Manahil Siddiqi et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1988

  • Partial recovery and a new population estimate of rhesus monkey populations in India

    Open Access•Charles H Southwick, Manahil Siddiqi et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1988

    The purpose of this field study has been to assess major changes in rhesus monkey populations of north central India over a period of 28 yrs from 1959 to 1986. Population censuses have been done in Aligarh District three times per year, and extensive regional surveys were done in 1959–1960, 1964–1965, 1977–1978, and 1985–1986. Throughout the 1960s and 1970s, rhesus populations in India declined more than 90%, from an estimated 2 million animals i…

  • Population structure of Hylobates concolor in Bawanglin Nature Reserve, Hainan, China

    Open Access•Zhenhe Liu, Liu Zhenhe et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1989

    The Hainan gibbon continues to survive in Bawanglin Nature Reserve in four social groups totalling 21 individuals. Twelve births have occurred since 1982, and 11 of these individuals survive in 1989. Only three of these 12 births have been females, however. The total female population consists of 6 adult females, two of which are at least 19 years old, and three juvenile females born since 1985. Two of the four social groups have only one adult f…

  • Population survey of macaques in northern Sulawesi

    Open Access•Jito Sugardjito, Charles H Southwick et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1989

    A field survey of 25 sites in Sulawesi Utara (north Sulawesi) in 1987 and 1988 found macaques in 16 of these sites. The most viable population of Macaca nigra was found in the Tangkoko reserve at an estimated density of 76.2 monkeys/km 2 , which is less than one‐third the abundance reported in the late 1970s by the MacKinnons. The adjacent reserves of Batuangus and Duasudara had only 22 monkeys/km 2 , yielding a population estimate for these thre…

  • Extinction of rhesus monkeys (Macaca mulatto) in Xinglung, North China

    Open Access•Zhang Yongzu, Quan Guogiang et al.•ARTICLE•International Journal of…•1989•Cited by: 5•References: 2

  • Population ecology of rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) at Nanwan Nature Reserve, Hainan, China

    Open Access•Haisheng Jiang, Zhenhe Liu et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1991

    Rhesus monkeys ( Macaca mulatta ) at the Nanwan peninsula of Hainan Island, China, have been observed in the field for 25 years, and have been studied intensively for eight years, beginning in 1981. There were about 115 monkeys in 5 natural groups when the Nanwan Reserve was founded in 1965. From 1965 to 1984, the number of groups increased from 5 to 19, and the total population increased from 115 to 930 individuals, an annual population increase…

  • Rhesus monkeys (Macaca mulatta) in the Taihang mountains, Jiyuan county, Henan, China

    Open Access•Qu Wenyuan, Wen-Yuan Qu et al.•ARTICLE•International Journal of…•1993•Cited by: 5•References: 5

  • Population status of nonhuman primates in Asia, with emphasis on rhesus macaques in India

    Open Access•Charles H Southwick, Manahil Siddiqi et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1994

    Over 50 species of nonhuman primates live in 20 nations in Asia, interacting ecologically with over 3 billion people. The population status of different species of primates ranges from rare and endangered to abundant and relatively secure. The distribution, numbers, and trends of most species are not known, even for those such as Macaca fascicularis which are extensively used in biomedical research. Field surveys of rhesus populations since 1959 …

  • Islet cell antibodies in Sulawesi macaques

    Open Access•Charles F Howard, Ta-Yun Fang et al.•ARTICLE•American Journal of Primatology•1999

    Older monkeys of the Sulawesian species Macaca nigra spontaneously develop a lesion in the pancreatic islets of Langerhans in which there is deposition of amyloid and gradual degeneration of all cells, which can lead eventually to development of diabetes mellitus. Islet cell antibodies (ICA), formed in response to the release of cellular antigens, can be used to detect the islet lesion and to monitor the progression of each monkey toward diabetes…

  • Cayo Santiago—A scientific treasure

    Open Access•Charles H Southwick•ARTICLE•American Journal of Primatology•2016

    This article briefly reviews the contributions of Clarence R. Carpenter in establishing the free‐ranging colony of rhesus monkeys on Cayo Santiago, the Caribbean Primate Research Center and his legacy in primatology. Am. J. Primatol. 78:4–5, 2016. © 2016 Wiley Periodicals, Inc

Biology (21 works) · Primate Behavior and Ecology (18 works) · Demography (16 works) · Population (12 works) · Ecology (11 works) · Geography (11 works) · Zoology (11 works) · Animal Vocal Communication and Behavior (9 works) · Animal ecology (8 works) · Sociology (7 works)

Ethnos_APP • Open Source Project • MIT License • Frontend v2.0.0 • Privacy and Cookies • API Documentation: api.ethnos.app/docs • API Source Code: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17049435 • Frontend Source Code: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17050053 • cruz.rio.br • Expectantes Misericordiae