Skip to main content

ETHNOS_APP

Home • Search • Journals • List 0

Dennis Andriashek

Biographic Data

ID5592777
NAMEDennis Andriashek
GIVEN NAMESDennis
FAMILY NAMEAndriashek
SIGNATUREANDRIASHEK D
AFFILIATIONSUniversity of Alberta
VERIFIEDNo
TOTAL WORKS5
TOTAL CITATIONS2
WORKS AS AUTHOR5
WORKS AS EDITOR0
FIRST PUBLICATION YEAR1992
LATEST PUBLICATION YEAR2009
H-INDEX1
  • Wolf ( Canis lupus ) Predation of a Polar Bear ( Ursus maritimus ) Cub on the Sea Ice off Northwestern Banks Island, Northwest Territories, Canada

    Open Access•Evan S Richardson, Dennis Andriashek•ARTICLE•ARCTIC•2009

    We describe the apparent predation of a polar bear (Ursus maritimus) cub by wolves (Canis lupus) on the sea ice just off the northwest coast of Banks Island, Northwest Territories, Canada. On 20 April 2004, while following the tracks of a female bear and two cubs-of-the-year in the snow during a helicopter survey, we noted that the bear tracks had been joined by several sets of wolf tracks. After following both sets of tracks for about 1 km, we o…

  • Re-estimating the Size of the Polar Bear Population in Western Hudson Bay

    Open Access•Nicholas J Lunn, Ian Stirling et al.•ARTICLE•ARCTIC•1997

    A mark-recapture study of polar bears (Ursus maritimus) ashore during the ice-free period of Hudson Bay was undertaken in 1994 and 1995 to re-estimate the size of the western Hudson Bay population. Previous estimates were based on animals caught between the Churchill and Nelson Rivers; consequently, bears in the southern part of the geographic range of this population were not sampled. We used Jolly-Seber models to re-estimate population size fro…

  • Terrestrial Foraging by Polar Bears during the Ice-Free Period in Western Hudson Bay

    Open Access•Andrew E Derocher, Dennis Andriashek et al.•ARTICLE•ARCTIC•1993

    Food habits of polar bears on land during the ice-free period in western Hudson Bay were examined between 1986 and 1992. In contrast to previous studies, feeding on vegetation during the ice-free period was common. Between August and October, evidence of feeding was found in 34% of the females and 26% of the males captured over 10 km inland from the coast. The primary forage was Vaccinium uliginosum and Empetrum nigrum berries. Feeding was most c…

  • Habitat preferences of polar bears in the western Canadian Arctic in late winter and spring

    Open Access•Ian Stirling, Dennis Andriashek et al.•ARTICLE•Polar Record•1993•Cited by: 2•References: 21

    Between late March and May, from 1971 through 1979, we surveyed 74,332 km 2 of sea-ice habitatin the eastern Beaufort Sea and Amundsen Gulf in the western Canadian Arctic. We defined seven sea-ice habitat types and recorded sightings of polar bears and their tracks in each to determine their habitat preferences. 791 bears (including cubs) and 6454 sets of tracks were recorded. 42.3%, 39.7%, and 15.6% of the bears were seen on floe-edge, moving ic…

  • Terrestrial Maternity Denning of Polar Bears in the Eastern Beaufort Sea Area

    Open Access•Ian Stirling, Dennis Andriashek•ARTICLE•ARCTIC•1992

    Observations on the location of polar bear (Ursus maritimus) maternity dens, the locations of females with young cubs on the sea ice just after leaving their dens, and observations of Inuvialuit hunters were recorded in the eastern Beaufort Sea area from late March to mid-May 1971-79 and 1985-87. Maternity denning occurs annually on the west and south coasts of Banks Island but it has been recorded less frequently along the mainland coast of the …

  • Habitat preferences of polar bears in the western Canadian Arctic in late winter and spring

    Open Access•Ian Stirling, Dennis Andriashek et al.•ARTICLE•Polar Record•1993•Cited by: 2•References: 21

    Between late March and May, from 1971 through 1979, we surveyed 74,332 km 2 of sea-ice habitatin the eastern Beaufort Sea and Amundsen Gulf in the western Canadian Arctic. We defined seven sea-ice habitat types and recorded sightings of polar bears and their tracks in each to determine their habitat preferences. 791 bears (including cubs) and 6454 sets of tracks were recorded. 42.3%, 39.7%, and 15.6% of the bears were seen on floe-edge, moving ic…

  • Terrestrial Maternity Denning of Polar Bears in the Eastern Beaufort Sea Area

    Open Access•Ian Stirling, Dennis Andriashek•ARTICLE•ARCTIC•1992

    Observations on the location of polar bear (Ursus maritimus) maternity dens, the locations of females with young cubs on the sea ice just after leaving their dens, and observations of Inuvialuit hunters were recorded in the eastern Beaufort Sea area from late March to mid-May 1971-79 and 1985-87. Maternity denning occurs annually on the west and south coasts of Banks Island but it has been recorded less frequently along the mainland coast of the …

  • Terrestrial Foraging by Polar Bears during the Ice-Free Period in Western Hudson Bay

    Open Access•Andrew E Derocher, Dennis Andriashek et al.•ARTICLE•ARCTIC•1993

    Food habits of polar bears on land during the ice-free period in western Hudson Bay were examined between 1986 and 1992. In contrast to previous studies, feeding on vegetation during the ice-free period was common. Between August and October, evidence of feeding was found in 34% of the females and 26% of the males captured over 10 km inland from the coast. The primary forage was Vaccinium uliginosum and Empetrum nigrum berries. Feeding was most c…

  • Habitat preferences of polar bears in the western Canadian Arctic in late winter and spring

    Open Access•Ian Stirling, Dennis Andriashek et al.•ARTICLE•Polar Record•1993•Cited by: 2•References: 21

    Between late March and May, from 1971 through 1979, we surveyed 74,332 km 2 of sea-ice habitatin the eastern Beaufort Sea and Amundsen Gulf in the western Canadian Arctic. We defined seven sea-ice habitat types and recorded sightings of polar bears and their tracks in each to determine their habitat preferences. 791 bears (including cubs) and 6454 sets of tracks were recorded. 42.3%, 39.7%, and 15.6% of the bears were seen on floe-edge, moving ic…

  • Re-estimating the Size of the Polar Bear Population in Western Hudson Bay

    Open Access•Nicholas J Lunn, Ian Stirling et al.•ARTICLE•ARCTIC•1997

    A mark-recapture study of polar bears (Ursus maritimus) ashore during the ice-free period of Hudson Bay was undertaken in 1994 and 1995 to re-estimate the size of the western Hudson Bay population. Previous estimates were based on animals caught between the Churchill and Nelson Rivers; consequently, bears in the southern part of the geographic range of this population were not sampled. We used Jolly-Seber models to re-estimate population size fro…

  • Wolf ( Canis lupus ) Predation of a Polar Bear ( Ursus maritimus ) Cub on the Sea Ice off Northwestern Banks Island, Northwest Territories, Canada

    Open Access•Evan S Richardson, Dennis Andriashek•ARTICLE•ARCTIC•2009

    We describe the apparent predation of a polar bear (Ursus maritimus) cub by wolves (Canis lupus) on the sea ice just off the northwest coast of Banks Island, Northwest Territories, Canada. On 20 April 2004, while following the tracks of a female bear and two cubs-of-the-year in the snow during a helicopter survey, we noted that the bear tracks had been joined by several sets of wolf tracks. After following both sets of tracks for about 1 km, we o…

Geography (5 works) · Marine animal studies overview (5 works) · Sea ice (5 works) · Ursus maritimus (5 works) · Geology (4 works) · Geology (4 works) · Oceanography (4 works) · Oceanography (4 works) · Arctic and Antarctic ice dynamics (3 works) · Bay (3 works)

Ethnos_APP • Open Source Project • MIT License • Frontend v2.0.0 • Privacy and Cookies • API Documentation: api.ethnos.app/docs • API Source Code: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17049435 • Frontend Source Code: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17050053 • cruz.rio.br • Expectantes Misericordiae