Skip to main content

ETHNOS_APP

Home • Search • Journals • List 0

Frank L Miller

Biographic Data

ID8549258
NAMEFrank L Miller
GIVEN NAMESFrank L
FAMILY NAMEMiller
SIGNATUREMILLER F L
AFFILIATIONSCanadian Forest Service
VERIFIEDNo
TOTAL WORKS16
TOTAL CITATIONS0
WORKS AS AUTHOR16
WORKS AS EDITOR0
FIRST PUBLICATION YEAR1972
LATEST PUBLICATION YEAR2009
H-INDEX0
  • Long-Term Control of Peary Caribou Numbers by Unpredictable, Exceptionally Severe Snow or Ice Conditions in a Non-equilibrium Grazing System

    Open Access•Frank L Miller, Samuel J Barry•ARTICLE•ARCTIC•2009

    The number of Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) on the Queen Elizabeth Islands, Canadian High Arctic, is at an all-time known low. Yet some populations are still hunted, and there is no adequate monitoring program in place to determine the consequences. We evaluate information from the Peary caribou population on the south-central Queen Elizabeth Islands as a standard for an accurate and realistic assessment of what controls Peary caribou …

  • Near-Total Loss of Caribou on South-Central Canadian Arctic Islands and the Role of Seasonal Migration in their Demise

    Open Access•Frank L Miller, Samuel J Barry et al.•ARTICLE•ARCTIC•2009

    Caribou (Rangifer tarandus) on the south-central Canadian Arctic Islands (Prince of Wales, Somerset, and Russell islands) declined by 98% sometime between 1980 and 1995—a near-total loss of a known genetically distinctive group of Arctic Island caribou. In contrast, caribou on the adjacent Boothia Peninsula seemingly increased by 38% from 1985 to 1995, while experiencing heavy annual hunting pressure. Our evaluation leads us to three primary conc…

  • A Near-Total Decline in Caribou on Prince of Wales, Somerset, and Russell Islands, Canadian Arctic

    Open Access•Anne Gunn, Frank L Miller et al.•ARTICLE•ARCTIC•2009

    The number of caribou (Rangifer tarandus) on Prince of Wales, Somerset, and Russell islands in the south-central Canadian Arctic declined by 98% in 15 years, from an estimated 6048 (16% calves) in 1980 to an estimated 100 (0% calves) in 1995. Those estimates were obtained by systematic aerial surveys that used the same design and methods and comparable survey coverage. We do not have the data needed to determine the rate of decrease between 1980 …

  • Catastrophic Die-off of Peary Caribou on the Western Queen Elizabeth Islands, Canadian High Arctic

    Open Access•Frank L Miller, Anne Gunn•ARTICLE•ARCTIC•2003

    The Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) is an endangered species in Canada, having been in an overall decline since 1961. Sightings of Peary caribou were compared from two aerial searches, in 1993 and 1998, on Bathurst and its neighbouring islands, western Queen Elizabeth Islands in the Canadian High Arctic. The comparison indicated a near-total (98%) cataclysmic decline in the number of Peary caribou seen per unit of search effort. In summe…

  • Andrew Hall Macpherson (1932-2002)

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•2002

    Ptarmigan stew for breakfast, pilot biscuits for lunch, 'catch-of-the-day' stew for dinner-walking 10 miles or more a day, usually over rough terrain, often in snow or slush, sometimes wading knee-to waist-deep across frigid streams-shooting and trapping birds and mammals for specimens for the National Museum of Canada.Each day, cold, wet, and tired.Living and working with only two changes of clothing for several months.Sleeping on the ground in …

  • Multi-island Seasonal Home Range Use by Two Peary Caribou, Canadian High Arctic Islands, Nunavut, 1993-94

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•2002

    A female and a male Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) were captured on 29 July 1993 on Massey Island, south-central Queen Elizabeth Islands, Nunavut, Canada. Each was fitted with a satellite telemetry neck-collar, released, and tracked by satellite from 1 August 1993 to 31 July 1994. The female caribou used five islands and the male caribou used six islands as seasonal and (collectively) as annual home range. They used five of the six isla…

  • A Caribou Journey, by Debbie S. Miller

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•1995

  • Inter-Island Water Crossings by Peary Caribou, South-Central Queen Elizabeth Islands

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•1995

    Satellite and conventional radio telemetry were used to obtain information on daily and seasonal movements of Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) on south-central Queen Elizabeth Islands, Northwest Territories, Canada. Seventeen Peary caribou were captured in 1993 and fitted with telemetry neck collars. Seven collars housed both a Satellite Platform Transmitter Terminal package and radio telemetry package; the other 10 collars all housed onl…

  • Wolf-sightings on the Canadian Arctic Islands

    Open Access•Frank L Miller, Frances D Reintjes•ARTICLE•ARCTIC•1995

    A wolf-sighting questionnaire was sent to 201 arctic field researchers from many disciplines to solicit information on observations of wolves (Canis lupus spp.) made by field parties on Canadian Arctic Islands. Usable responses were obtained for 24 of the 25 years between 1967 and 1991. Respondents reported 373 observations, involving 1203 wolf-sightings. of these, 688 wolves in 234 observations were judged to be different individuals; the remain…

  • Nonrandom Distribution of Antlers Cast by Peary Caribou Bulls, Melville Island, Northwest Territories

    Open Access•Frank L Miller, Samuel J Barry•ARTICLE•ARCTIC•1992

    An aerial survey was carried out in July 1987 to determine the pattern of distribution of antlers cast by Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) bulls on north-central and northeastern Melville Island, Northwest Territories, Canada. Four transect lines were flown parallel to the coastal shorelines of Hecla and Griper Bay and adjacent Sabine Bay at distances of about 0.8, 2.4, 5.0, and 10.0 km inland. A four-person survey crew was used in a Bell…

  • Estimating Bathurst Island Peary Caribou and Muskox Populations

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•1991

    Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) and muskox (Ovibos moschatus) numbers were estimated by systematic aerial survey on Bathurst Island and Bathurst's five western major satellite islands of Vanier, Cameron, Alexander, Massey and Marc, Northwest Territories, in 1985 and 1988. The surveys were carried out as part of the Canadian Wildlife Service's most recent evaluation of the status of Peary caribou (1984-88). In July 1985, 727 Peary caribou…

  • Nursing by Muskox Calves before, during, and after Helicopter Overflights

    Open Access•Frank L Miller, Anne Gunn et al.•ARTICLE•ARCTIC•1988

    Nursing bouts by 15 muskox (Ovibos moschatus) calves were measured to evaluate potential use of nursing behaviour as an indicator of muskox responses to helicopters. The muskox calves nursed 225 times during 313 hours of observation: 63% under undisturbed conditions; 12% when helicopter overflights took place; and 25% following those overflights. During exposure to the helicopter, the calf moved to the cow and then sometimes took the opportunity …

  • Observations of Barren-Ground Caribou Travelling on Thin Ice during Autumn Migration

    Open Access•Frank L Miller, Anne Gunn•ARTICLE•ARCTIC•1986

    In October 1982 we observed the consequences of migrating barren-ground (Rangifer tarandus groenlandicus) encountering lake ice too thin to bear their weight. The observations were made on a portion of taiga winter range of the Beverly caribou herd during autumn migration in the Northwest Territories. We observed caribou hesitating to cross ice that had no snow cover and also saw caribou breaking through ice. Bulls had greater difficulty extricat…

  • Muskox Bull Killed by a Barren-Ground Grizzly Bear, Thelon Game Sanctuary, N.W.T

    Open Access•Anne Gunn, Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•1982

    The carcass of an adult muskox bull (Ovibos moscharus) killed by a barren-ground grizzly bear (Ursus arctos richardsoni) was found in the Thelon Game Sanctuary. It is suggested that adult muskox bulls along the Thelon River system have become prey for at least some grizzly bears that have learned to ambush them in dense vegetation

  • The Bailey Point Region and Other Muskox Refugia in the Canadian Arctic

    Open Access•Donald C Thomas, Frank L Miller et al.•ARTICLE•ARCTIC•1981

    The muskox ( Ovibos moschatus ) is widely distributed over much of arctic Canada but only at a few locations do their densities remain high and populations relatively stable. These refugia constitute the most favourable muskox ranges in the Canadian Arctic Archipelago .... Refugia for muskoxen in the High Arctic include lowlands on eastern Axel Heiberg Island in the Mokka Fiord region, the lowlands of northeastern Devon Island, and the Bailey Poi…

  • Group Cohesion and Leadership Response by Barren-Ground Caribou to Man-Made Barriers

    Open Access•Frank L Miller, Charles J Jonkel et al.•ARTICLE•ARCTIC•1972

    Barren-ground caribou Rangifer tarandus groenlandicus of the Kaminuriak population on the Canadian mainland west of Hudson Bay make annual migrations of several hundred kilometres to and from their calving ground. A man-made barrier to corral caribou for marking and release failed because caribou would not leave the frozen water course at the entrance to the corral, nor would they readily deviate from learned travel routes. Some caribou delayed t…

No prominent works on this page.

  • Group Cohesion and Leadership Response by Barren-Ground Caribou to Man-Made Barriers

    Open Access•Frank L Miller, Charles J Jonkel et al.•ARTICLE•ARCTIC•1972

    Barren-ground caribou Rangifer tarandus groenlandicus of the Kaminuriak population on the Canadian mainland west of Hudson Bay make annual migrations of several hundred kilometres to and from their calving ground. A man-made barrier to corral caribou for marking and release failed because caribou would not leave the frozen water course at the entrance to the corral, nor would they readily deviate from learned travel routes. Some caribou delayed t…

  • The Bailey Point Region and Other Muskox Refugia in the Canadian Arctic

    Open Access•Donald C Thomas, Frank L Miller et al.•ARTICLE•ARCTIC•1981

    The muskox ( Ovibos moschatus ) is widely distributed over much of arctic Canada but only at a few locations do their densities remain high and populations relatively stable. These refugia constitute the most favourable muskox ranges in the Canadian Arctic Archipelago .... Refugia for muskoxen in the High Arctic include lowlands on eastern Axel Heiberg Island in the Mokka Fiord region, the lowlands of northeastern Devon Island, and the Bailey Poi…

  • Muskox Bull Killed by a Barren-Ground Grizzly Bear, Thelon Game Sanctuary, N.W.T

    Open Access•Anne Gunn, Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•1982

    The carcass of an adult muskox bull (Ovibos moscharus) killed by a barren-ground grizzly bear (Ursus arctos richardsoni) was found in the Thelon Game Sanctuary. It is suggested that adult muskox bulls along the Thelon River system have become prey for at least some grizzly bears that have learned to ambush them in dense vegetation

  • Observations of Barren-Ground Caribou Travelling on Thin Ice during Autumn Migration

    Open Access•Frank L Miller, Anne Gunn•ARTICLE•ARCTIC•1986

    In October 1982 we observed the consequences of migrating barren-ground (Rangifer tarandus groenlandicus) encountering lake ice too thin to bear their weight. The observations were made on a portion of taiga winter range of the Beverly caribou herd during autumn migration in the Northwest Territories. We observed caribou hesitating to cross ice that had no snow cover and also saw caribou breaking through ice. Bulls had greater difficulty extricat…

  • Nursing by Muskox Calves before, during, and after Helicopter Overflights

    Open Access•Frank L Miller, Anne Gunn et al.•ARTICLE•ARCTIC•1988

    Nursing bouts by 15 muskox (Ovibos moschatus) calves were measured to evaluate potential use of nursing behaviour as an indicator of muskox responses to helicopters. The muskox calves nursed 225 times during 313 hours of observation: 63% under undisturbed conditions; 12% when helicopter overflights took place; and 25% following those overflights. During exposure to the helicopter, the calf moved to the cow and then sometimes took the opportunity …

  • Estimating Bathurst Island Peary Caribou and Muskox Populations

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•1991

    Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) and muskox (Ovibos moschatus) numbers were estimated by systematic aerial survey on Bathurst Island and Bathurst's five western major satellite islands of Vanier, Cameron, Alexander, Massey and Marc, Northwest Territories, in 1985 and 1988. The surveys were carried out as part of the Canadian Wildlife Service's most recent evaluation of the status of Peary caribou (1984-88). In July 1985, 727 Peary caribou…

  • Nonrandom Distribution of Antlers Cast by Peary Caribou Bulls, Melville Island, Northwest Territories

    Open Access•Frank L Miller, Samuel J Barry•ARTICLE•ARCTIC•1992

    An aerial survey was carried out in July 1987 to determine the pattern of distribution of antlers cast by Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) bulls on north-central and northeastern Melville Island, Northwest Territories, Canada. Four transect lines were flown parallel to the coastal shorelines of Hecla and Griper Bay and adjacent Sabine Bay at distances of about 0.8, 2.4, 5.0, and 10.0 km inland. A four-person survey crew was used in a Bell…

  • A Caribou Journey, by Debbie S. Miller

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•1995

  • Inter-Island Water Crossings by Peary Caribou, South-Central Queen Elizabeth Islands

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•1995

    Satellite and conventional radio telemetry were used to obtain information on daily and seasonal movements of Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) on south-central Queen Elizabeth Islands, Northwest Territories, Canada. Seventeen Peary caribou were captured in 1993 and fitted with telemetry neck collars. Seven collars housed both a Satellite Platform Transmitter Terminal package and radio telemetry package; the other 10 collars all housed onl…

  • Wolf-sightings on the Canadian Arctic Islands

    Open Access•Frank L Miller, Frances D Reintjes•ARTICLE•ARCTIC•1995

    A wolf-sighting questionnaire was sent to 201 arctic field researchers from many disciplines to solicit information on observations of wolves (Canis lupus spp.) made by field parties on Canadian Arctic Islands. Usable responses were obtained for 24 of the 25 years between 1967 and 1991. Respondents reported 373 observations, involving 1203 wolf-sightings. of these, 688 wolves in 234 observations were judged to be different individuals; the remain…

  • Andrew Hall Macpherson (1932-2002)

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•2002

    Ptarmigan stew for breakfast, pilot biscuits for lunch, 'catch-of-the-day' stew for dinner-walking 10 miles or more a day, usually over rough terrain, often in snow or slush, sometimes wading knee-to waist-deep across frigid streams-shooting and trapping birds and mammals for specimens for the National Museum of Canada.Each day, cold, wet, and tired.Living and working with only two changes of clothing for several months.Sleeping on the ground in …

  • Multi-island Seasonal Home Range Use by Two Peary Caribou, Canadian High Arctic Islands, Nunavut, 1993-94

    Open Access•Frank L Miller•ARTICLE•ARCTIC•2002

    A female and a male Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) were captured on 29 July 1993 on Massey Island, south-central Queen Elizabeth Islands, Nunavut, Canada. Each was fitted with a satellite telemetry neck-collar, released, and tracked by satellite from 1 August 1993 to 31 July 1994. The female caribou used five islands and the male caribou used six islands as seasonal and (collectively) as annual home range. They used five of the six isla…

  • Catastrophic Die-off of Peary Caribou on the Western Queen Elizabeth Islands, Canadian High Arctic

    Open Access•Frank L Miller, Anne Gunn•ARTICLE•ARCTIC•2003

    The Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) is an endangered species in Canada, having been in an overall decline since 1961. Sightings of Peary caribou were compared from two aerial searches, in 1993 and 1998, on Bathurst and its neighbouring islands, western Queen Elizabeth Islands in the Canadian High Arctic. The comparison indicated a near-total (98%) cataclysmic decline in the number of Peary caribou seen per unit of search effort. In summe…

  • Long-Term Control of Peary Caribou Numbers by Unpredictable, Exceptionally Severe Snow or Ice Conditions in a Non-equilibrium Grazing System

    Open Access•Frank L Miller, Samuel J Barry•ARTICLE•ARCTIC•2009

    The number of Peary caribou (Rangifer tarandus pearyi) on the Queen Elizabeth Islands, Canadian High Arctic, is at an all-time known low. Yet some populations are still hunted, and there is no adequate monitoring program in place to determine the consequences. We evaluate information from the Peary caribou population on the south-central Queen Elizabeth Islands as a standard for an accurate and realistic assessment of what controls Peary caribou …

  • Near-Total Loss of Caribou on South-Central Canadian Arctic Islands and the Role of Seasonal Migration in their Demise

    Open Access•Frank L Miller, Samuel J Barry et al.•ARTICLE•ARCTIC•2009

    Caribou (Rangifer tarandus) on the south-central Canadian Arctic Islands (Prince of Wales, Somerset, and Russell islands) declined by 98% sometime between 1980 and 1995—a near-total loss of a known genetically distinctive group of Arctic Island caribou. In contrast, caribou on the adjacent Boothia Peninsula seemingly increased by 38% from 1985 to 1995, while experiencing heavy annual hunting pressure. Our evaluation leads us to three primary conc…

  • A Near-Total Decline in Caribou on Prince of Wales, Somerset, and Russell Islands, Canadian Arctic

    Open Access•Anne Gunn, Frank L Miller et al.•ARTICLE•ARCTIC•2009

    The number of caribou (Rangifer tarandus) on Prince of Wales, Somerset, and Russell islands in the south-central Canadian Arctic declined by 98% in 15 years, from an estimated 6048 (16% calves) in 1980 to an estimated 100 (0% calves) in 1995. Those estimates were obtained by systematic aerial surveys that used the same design and methods and comparable survey coverage. We do not have the data needed to determine the rate of decrease between 1980 …

Geography (15 works) · Indigenous Studies and Ecology (13 works) · Biology (12 works) · Ecology (12 works) · Ecology (12 works) · Arctic (8 works) · Geology (7 works) · Geology (7 works) · Demography (6 works) · Ecology and biodiversity studies (6 works)

Ethnos_APP • Open Source Project • MIT License • Frontend v2.0.0 • Privacy and Cookies • API Documentation: api.ethnos.app/docs • API Source Code: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17049435 • Frontend Source Code: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17050053 • cruz.rio.br • Expectantes Misericordiae