Skip to main content

ETHNOS_APP

Home • Search • Journals • List 0

Oilfield Development and Glaucous Gull (Larus hyperboreus) Distribution and Abundance in Central Alaskan Beaufort Sea Lagoons, 1970–2001

Bibliographic Data

ID16864968
AuthorsLynn E Noel, Stephen R Johnson (0000-0002-7025-4933), William J Gazey
Year2009
Volume59
Issue1
Publication date2009-12-18
Open AccessYes
TypeARTICLE
VenueARCTIC (JOURNAL)
Journal identifiersISSN: 0004-0843 • E-ISSN: 1923-1245
PublisherThe Arctic Institute of North America (PUBLISHER)
DOI10.14430/arctic365
OpenAlexW2159435218
LanguageEN
Citations received1
References cited2

We evaluated aerial survey data for glaucous gulls (Larus hyperboreus) in central Alaskan Beaufort Sea lagoons near the Prudhoe Bay oilfields during June to September 1978– 2001 for trends in numbers of glaucous gulls, associations with human activity, and confounding relationships with environmental variables. Most glaucous gulls were in barrier island and mainland shoreline habitats, and the total number of gulls per survey ranged from 50 to 1600. Seasonal variation in abundance was apparent, with the largest numbers of gulls consistently recorded during September surveys. Ice cover and wave height had a significant negative correlation with the linear density of glaucous gulls (gulls/km). There was no clear trend in abundance of gulls in the lagoons at Prudhoe Bay or obvious interaction with human activity (such as air traffic, boat traffic, or humans on land or water) in the survey area during the period of oilfield development (1978–2001). We compiled glaucous gull nest counts from 1970 to 2001 across barrier islands to evaluate trends in the number of nests and associations with other colonial nesting species. The mean number of active glaucous gull nests increased from 1970–74 (77.6 nests per year) to 1975–85 (154.4 nests per year), but there was no evidence of a difference from 1970–74 to 1987– 2001 (153.0 nests per year). However, the change in 1976 from aerial to ground-based nest surveys confounds comparison of the survey periods before this date (1970– 74) with those after it (1975–85 and 1987– 2001). A strong positive relationship between the number of glaucous gull nests and both common eider and snow goose nests suggests that common environmental variables may be regulating nesting for these species

Abundance (ecology) · Aerial Survey · Arctic · Bay · Beaufort scale · Beaufort sea · Biology · Fish · Fish <Actinopterygii> · Fishery · Geography · Habitat · Herring · Intertidal zone · Larus · Nest (protein structural motif) · Shore · Tern · Avian ecology and behavior · Ecology · Geology · Marine and coastal plant biology · Marine animal studies overview · Oceanography

  • Reduction of Garbage in the Diet of Nonbreeding Glaucous Gulls Corresponding to a Change in Waste Management

    Open Access•Emily Weiser, EMILY L WEISER et al.•ARCTIC•2011

  • Statistical principles in experimental design.

    B J Winer•1962

  • Food Habits of Glaucous Gulls in the Beaufort Sea

    Open Access•Samuel J Barry, Thomas W Barry•ARCTIC•1990

Citations per year0.07
Citation span2011 - 2011 (1)
Highly citedNo

Tools

Open DOI
Ethnos_APP • Open Source Project • MIT License • Frontend v2.0.0 • Privacy and Cookies • API Documentation: api.ethnos.app/docs • API Source Code: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17049435 • Frontend Source Code: GitHub • DOI: 10.5281/zenodo.17050053 • cruz.rio.br • Expectantes Misericordiae