Dietary breadth and resource use of François' langur in a seasonal and disturbed habitat
Bibliographic Data
| ID | 19387668 |
|---|---|
| Authors | Gang Hu (0000-0002-7892-5578, China West Normal University, corresponding author) |
| Year | 2011 |
| Volume | 73 |
| Issue | 11 |
| Pages | 1176-1187 |
| Publication date | 2011-11-01 |
| Open Access | Yes |
| Type | ARTICLE |
| Venue | American Journal of Primatology (JOURNAL) |
| Journal identifiers | ISSN: 0275-2565 • E-ISSN: 1098-2345 |
| Publisher | Wiley (PUBLISHER • GB) |
| DOI | 10.1002/ajp.20985 |
| PMID | 21948331 |
| OpenAlex | W2131678804 |
| Language | EN |
| Citations received | 6 |
| References cited | 22 |
Previous studies of Trachypithecus species indicated that they were selective feeders that concentrated on relatively few food species/items. From January to December 2005, I quantified potential food availability and the food species/items eaten by five groups of François' langur ( Trachypithecus francoisi ) in the Mayanghe Nature Reserve (MNR), People's Republic of China. These langurs fed on 164 species, of which the top ten accounted for 51% of all feeding records. Langurs consumed more species (91) in the spring than in other seasons (73 summer, 75 autumn, and 67 winter), and only 38 species were consumed in all seasons. Nontree food species, such as bushes and lianas, accounted for 47% of the total feeding records and for a majority (68%) of the feeding records in winter. The annual diet consisted of leaves (64% of feeding records), fruit and seed (32%), and other nonfoliage items (4%); the langurs switched from being more folivorous in spring (93%) and summer (79%) to being more frugivorous in autumn (53%) and winter (56%). There was no correlation between the proportion of feeding records and the food availability in the most frequently consumed species, indicating that these langurs were selective feeders; there were significant correlations between consumption and abundance in both the entire set of 112 food species and the set of 86 infrequently consumed species, indicating that foods that are more available are eaten more frequently. It appeared that in the seasonal and disturbed habitat, feeding decisions and diet composition of the langur may be driven more by food availability, and less by animal's selectivity, than at other sites. The results indicate that François' langur copes with habitat alterations by broaden its dietary breadth; this has implications for the adaptive significance of dietary breadth, and has implications for future conservation strategies for species which exist in degraded habitats. Am. J. Primatol. 73:1176–1187, 2011. © 2011 Wiley Periodicals, Inc
Biology · Frugivore · Habitat · Liana · Seasonality · Zoology · Amphibian and Reptile Biology · Primate Behavior and Ecology · Wildlife Ecology and Conservation · Ecology
Feeding ecology of free-ranging long-tailed macaques in East Java, Indonesia
Feeding strategies of primates in temperate and alpine forests
Variation in gaze-following between two Asian colobine monkeys
Diet of the Indochinese silvered langur ( Trachypithecus germaini ) in Kien Luong Karst area, Kien Giang Province
Introducing Fecal Stable Isotope Analysis in Primate Weaning Studies
Dietary adaptations of Assamese macaques ( Macaca assamensis ) in limestone forests in Southwest China
Within-species differences in primate social structure
Food selection by the South Indian leaf-monkey, Presbytis johnii, in relation to leaf chemistry
Strategies in Herbivory by Mammals
Food selection by black colobus monkeys (Colobus satanas) in relation to plant chemistry
When females should contest for food - testing hypotheses about resource density, distribution, size, and quality with Hanuman langurs ( Presbytis entellus )
Variation in diet and ranging of black and white colobus monkeys in Kibale National Park, Uganda
Ecological constraints on group size
Low‐Level Forest Disturbance Effects on Primary Production, Leaf Chemistry, and Lemur Populations
Observational Study of Behavior
Feeding strategy of François' langur and white‐headed langur at Fusui, China
Primate group size and interpreting socioecological models
The diet and feeding behavior of the silver leaf monkey (Trachypithecus auratus sondaicus) in Indonesia
Diet and Food Choice of Trachypithecus francoisi in the Nonggang Nature Reserve, China
Food Choice of White-Headed Langurs in Fusui, China
Zoogeography of Vietnamese primates
The diet of the capped langur (Presbytis pileata) in a moist deciduous forest in Bangladesh
Responses to Seasonal Changes in Nutrient Quality and Patchiness of Food in a Multigroup Community of Tibetan Macaques at Mt. Emei
| Citations per year | 0.43 |
|---|---|
| Citation span | 2012 - 2023 (12) |
| Highly cited | No |