Reproductive parameters of wild female Rhinopithecus roxellana
Bibliographic Data
| ID | 19388161 |
|---|---|
| Authors | Xiaoguang Qi (0000-0002-1421-008X, Ministry of Education of the People's Republic of China), Xiao‐Guang Qi (0000-0003-2602-4441), Baoguo Li (0000-0003-2506-7597, Ministry of Education of the People's Republic of China, corresponding author), Bao‐Guo Li, Weihong Ji (0000-0001-5240-3344, Massey University), Wei‐Hong Ji |
| Year | 2008 |
| Volume | 70 |
| Issue | 4 |
| Pages | 311-319 |
| Publication date | 2008-04-01 |
| Open Access | Yes |
| Type | ARTICLE |
| Venue | American Journal of Primatology (JOURNAL) |
| Journal identifiers | ISSN: 0275-2565 • E-ISSN: 1098-2345 |
| Publisher | Wiley (PUBLISHER • GB) |
| DOI | 10.1002/ajp.20480 |
| PMID | 17968907 |
| OpenAlex | W2076591475 |
| Language | EN |
| Citations received | 23 |
| References cited | 40 |
On the basis on 6 years of observation, we estimated the reproductive parameters of a Golden snub‐nosed monkey ( Rhinopithecus roxellana ) group in the Qinling Mountains, China. We observed 88 births in 47 females from 2001 to 2006. Two methods were used to calculate the birthrate. The first method is based on the number of births observed in a year, giving 0.49±0.07 (mean±SD), and the second method is based on the female‐years of observation, giving 0.49±0.17 births per female per year in this troop. The mean interbirth interval is 21.88±6.01 months (mean±SD). The mortality of infant born between 2002 and 2005 was 22.4%. The interbirth intervals of females that had lost an infant before the age of 6 months were significantly shorter than that of females whose infants survived for more than 6 months. A female usually gives birth once every 2 years if the previous offspring survives to a weaning age of 5–6 months, or will give birth in the next year if the previous young dies before reaching an age of 6 months. Births were significantly concentrated during March to May of each year. The mean birth date was on April 14, median was April 12; and the standard deviation was 13.98 days. Birth peak occurs 6–7 months after mating peak. From observations on 15 individuals that gave birth for the first time, we concluded that the wild female Golden snub‐nosed monkeys in Qinling Mountains start giving birth at an age of 5 or 6 years. We suggest that the seasonal reproductive pattern is an adaptive response to the availability of seasonal food. Our results are consistent with the hypothesis that these reproductive characteristics are a result of adaptation to the seasonality of mountain climate and food resources. Am. J. Primatol. 70:311–319, 2008. © 2007 Wiley‐Liss, Inc
Animal science · Biology · Birth records · Birth weight · Pregnancy · Weaning · Animal Behavior and Reproduction · Demography · Evolutionary Psychology and Human Behavior · Medicine · Primate Behavior and Ecology
Sleeping cluster patterns and retiring behaviors during winter in a free-ranging band of the Sichuan snub-nosed monkey
Hormonal correlates of life history characteristics in wild female Colobus vellerosus
Daytime birth and postbirth behavior of wild Rhinopithecus roxellana in the Qinling Mountains of China
Age-sex analysis for the diet of Sichuan snub-nosed monkeys (Rhinopithecus roxellana) in Shennongjia National Nature Reserve, China
Seasonality of reproduction of wild black-and-white snub-nosed monkeys (Rhinopithecus bieti) at Mt. Lasha, Yunnan, China
Affiliative interactions between one-male units in a band of Sichuan snub-nosed monkeys (Rhinopithecus roxellana) living in the Qinling Mountains, China
Reproductive parameters of wild Trachypithecus leucocephalus
Population genetic structure of Guizhou snub‐nosed monkeys ( Rhinopithecus brelichi ) as inferred from mitochondrial control region sequences, and comparison with R. roxellana and R. bieti
Social dynamics of the golden snub‐nosed monkey ( Rhinopithecus roxellana )
Reproductive parameters in Guizhou snub‐nosed monkeys ( Rhinopithecus brelichi )
Male dispersal in a provisioned multilevel group of Rhinopithecus roxellana in Shennongjia Nature Reserve, China
Fecal bacterial diversity of wild Sichuan snub‐nosed monkeys ( Rhinopithecus roxellana )
Males collectively defend their one‐male units against bachelor males in a multi‐level primate society
Reproductive Parameters of Female Macaca mulatta tcheliensis in the Temperate Forest of Mount Taihangshan, Jiyuan, China
Age‐ and sex‐based patterns of positional behavior and substrate utilization in the golden snub‐nosed monkey ( Rhinopithecus roxellana )
Impacts of climate change on the distribution of Sichuan snub‐nosed monkeys ( Rhinopithecus roxellana ) in Shennongjia area, China
Sexual interference in the golden snub‐nosed monkey ( Rhinopithecus roxellana )
Continuous Provisioning Increases Breeding Success of Black‐and‐White Snub‐Nosed Monkeys ( Rhinopithecus bieti ) in the Baima Snow Mountain Nature Reserve, Yunnan, China
The mating system of the Sichuan snub‐nosed monkey ( Rhinopithecus roxellana )
Testing the Cognition of the Forgotten Colobines
Reproductive Parameters of Captive Female Northern White-Cheeked (Nomascus leucogenys) and Yellow-Cheeked (Nomascus gabriellae) Gibbons
Assessment of Habitat Fragmentation and Corridors for an Isolated Subspecies of the Sichuan Golden Snub-Nosed Monkey, Rhinopithecus roxellana hubeiensis
Primate life histories and dietary adaptations
Copulation behavior within one-male groups of wild Rhinopithecus roxellana in the Qinling Mountains of China
Social organization of Sichuan snub-nosed monkeys (Rhinopithecus roxellana) in the Qinling Mountains, Central China
The reproductive behavior of golden monkeys in captivity (Rhinopithecus roxellana roxellana)
Seasonality of matings and births in captive Sichuan golden monkeys (Rhinopithecus roxellana)
Ecological Aspects of Social Evolution
Primate Social Systems
Red howler monkey birth data II
Birth seasonality and interbirth interval of captive Rhinopithecus bieti
Seasonal variation of diet and food availability in a group of Sichuan snub‐nosed monkeys in Shennongjia Nature Reserve, China
Comparative studies with six extenders for sperm cryopreservation in the cynomolgus monkey (Macaca fascicularis) and rhesus monkey (Macaca mulatta)
Red howler monkey birth data I
Annual Reproductive Behavior of Rhinopithecus roxellana
Birth Seasonality in Alouatta caraya in Northern Argentina
Winter Feeding Tree Choice in Sichuan Snub-Nosed Monkeys (Rhinopithecus roxellanae) in Shennongjia Nature Reserve, China
Sex-Biased Parental Investment in Primates
Social Organization and Range Use in the Yunnan Snub-Nosed Monkey Rhinopithecus bieti
Reproductive Socioecology of Tufted Capuchins (Cebus apella nigritus) in Northeastern Argentina
Extinction of Snub-Nosed Monkeys in China During the Past 400 Years
Himalayan langurs
| Citations per year | 1.35 |
|---|---|
| Citation span | 2009 - 2025 (17) |
| Highly cited | No |